Projekty
Wszystkie wiadomości
Polityka
16 Października 2024, 13:39

Potwierdzenie stanowiska w sprawie rozwoju i współpracy. Ministerstwo Spraw Zagranicznych poinformowało o celu wizyty Gołowczenki w Pakistanie

16 października, Mińsk /Kor. BELTA/. Wizyta premiera Białorusi Romana Gołowczenki w Pakistanie potwierdzi stanowisko naszego kraju w sprawie rozwoju i współpracy. Oświadczył o tym pierwszy wiceminister spraw zagranicznych Siergiej Łukaszewicz, donosi korespondent BELTA.

„Po raz pierwszy bierzemy udział w szczycie SOW, który odbywa się w Islamabadzie, na szczeblu szefa rządu. Premier Republiki Białoruś Roman Gołowczenko zaplanował osobiste spotkania dwustronne i udział w posiedzeniu ogólnym (Rady Szefów Rządów państw członkowskich SOW - korespondent BELTA). Chociaż platforma jest dla nas nowa, jest nam znana pod względem ideologicznym, pod względem podejścia opartego na wzajemnym szacunku. Przyglądaliśmy się jej na różnych poziomach, ale impuls dał Prezydent Republiki Białoruś Aleksander Łukaszenka, po czym kierunek stał się bardziej wyraźny” - powiedział Siergiej Łukaszewicz.

Pierwszy wiceminister przypomniał, że w Astanie Białoruś stała się pełnoprawnym członkiem Szanghajskiej Organizacji Współpracy. „Teraz wszyscy mówią o symbolicznej, poważnej dziesiątce dzięki naszemu krajowi. A dziś w Islamabadzie są flagi uczestniczących krajów, w tym naszej ukochanej Białorusi” - dodał.

Jeśli chodzi o perspektywy współpracy, według pierwszego wiceministra, jest to platforma, na której możemy omówić w szerszym gronie kwestie, które nas dotyczą. „Mówimy tutaj o bezpieczeństwie żywnościowym, stabilności przepływów finansowych, współpracy humanitarnej i innych. Premier potwierdzi stanowisko Białorusi ukierunkowane na rozwój i współpracę, linię pokojową, którą zawsze realizowaliśmy w całej naszej historii. To bardzo dobry wynik i kolejny plus dla doskonałej reputacji naszego kraju” - powiedział Siergiej Łukaszewicz.
Świeże wiadomości z Białorusi